po putu i azimutu

23.08.2017., srijeda


Fulfinum-Mirine
Kad se motamo po otoku Krku šteta je ne navratiti do lokaliteta Fulfinum-Mirine gdje se nalaze ostaci starog rimskog grada i ranokršćanske bazilike. Veći dio ovog nekad velikog grada se nalazi u moru i pod postrojenjem DINA-e, ali još uvijek se ima puno toga za vidjeti, a usput se može i okupati jer se nalazi uz more.

Na početku šetnje nakon parkinga primjećuju se ostaci antičkih građevina, kao i velika ranokršćanska bazilika iz 5. stoljeća, koja sigurno ne bi bila sagrađena bez gusće naseljenosti na ovome prostoru u to doba.


Jedno od velikih otvora sa voltom na zidovima oko bazilike uz koju je nekad bio i samostan.


Detalj sa obnovljenim prozorom. Ne znam koliko je autentičan, ali služi svrsi .


Pogled sa strane od mora, ovdje se vjerojatno nekad nalazio samostan.


Pogled sa stražnje strane.


Ovako piše na stranici jedne arheološke udruge: aIPAK

-Arheološki lokalitet „Mirine – Fulfinum” nalazi se podno tisućljetne gradine Omišalj, u susjednoj uvali Sepen. Lokalitet se rasprostire duž čitave južne površine poluotoka Ert.
Kronološki, u uvali Sepen lokaliteti se mogu nabrojati ovim redoslijedom: Na čistom terenu u početku nastaje grad sa čitavom svojom infrastrukturom. Pretpostavljamo da se sama njegova gradnja može smjestiti u drugu polovinu 1. stoljeća poslije Krista, a prestižni status rimskog municipija stječe gotovo u isto vrijeme – u doba Flavijevaca, kako mu samo puno ime i govori – Municipium Flavium Fulfinum. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je posjedovao glavni gradski trg – Forum – s pripadajućim objektima. Nadalje, u blizini obale istražen je skladišni prostor, te dio luke, koja je nažalost uništena prilikom izgradnje postrojenja DINA-e. Izvan grada tu su ostaci starog puta koji je vodio dalje prema Krku (a s druge strane možda i prema skeli na Vozu, koja je otok mogla spajati s kopnom), a samim tim uz cestu i dvije nekropole, kakav je običaj u Rimljana.


Malo iza bazilike dolazi se do ostataka starog rimskog grada.


Ovdje je vjerojatno bio forum.


Crtež pretpostavljenog rimskog hrama na panou a ispod piše ovo o autorima crteža : -Vuillermoz prema/after M. Čaušević - Bully.


Uz obalu može se naći i jestivi motar.


A kad ga već ima može se ukomponirati kao u ovom jelu u više vrsta salata (zeleni radić je iz vrta) i sa više vrste sira i pastom od maslina uz dosta maslin. ulja. (za one sa intolerancijom na laktozu može tofu, gljive ili nešto drugo proteinsko po želji ).


Fotke za povećati kako bi se veće i vidjeli:




Ispod ovog mostića na stazi za Mirine uz koje se mnogi kupaju nalaze se ostaci rimskih termi.


U povratku me pozdravio i ovaj psić koji se odmara u hladovini uz posudu sa vodom i igračkom dok mu se gazdarica kupa u blizini.

- 00:01 - Komentari (33) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.